Gotowe pierogi nas pozytywnie zaskoczyły, mają bardzo ciekawy smak.
Farsz:
- 4 "kiełbaski" kaszanki
- 2 duże cebule
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzałam miód. Dodałam drobno posiekane cebule i karmelizowałam kilka minut. Dodałam pokrojoną kaszankę i smażyłam do jej rozpadnięcia. Na koniec osoliłam i dodałam dużo pieprzu. Odstawiłam do ostygnięcia.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki + do podsypania
- szczypta soli
- jajko
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki mocno ciepłej wody
Na stolnicę przesiałam mąkę, sól, wbiłam jajko, dolałam olej i zagniotłam ciasto podlewając wodą. Na początku ciasto musi Wam się wydawać za luźne. Podsypując niewielką ilością mąki, rozwałkowałam ciasto na grubość 1-2 milimetrów. Szklanką wykrawałam kółka i od razu nakładałam na nie farsz. Jeśli ciasto wyschło i pierogi nie chcą się zlepiać, musicie palcem zwilżonym w wodzie przetrzeć brzegi ciasta.
Zlepione pierogi wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam 1,5 - 2 minuty od wypłynięcia.
Przepis na 40 - 45 pierogów.
wyglądają obłędnie! Kiedyś się na takie do Ciebie wproszę:)
OdpowiedzUsuńJak zawsze zapraszam! :)
Usuń