Czego będziemy potrzebowali?
- 2,5 kg dyni
- 1 ćwiartkę kurczaka
- 2 kości wieprzowe
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 2 duże cebule
- 1 seler
- pęczek natki pietruszki
- 3 duże ząbki czosnku
- chilli według upodobań ostrości
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g startego sera gouda
- 100 ml śmietany 30%
W międzyczasie mąż obrał i pokroił w kostkę dynię. Delikatnie skropiłam dynię olejem rzepakowym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Dzięki podpieczeniu dynia nabrała fantastycznego aromatu.
Podpieczoną dynię dodałam do zupy razem z wyciśniętym czosnkiem, harissą, mieloną słodką papryką, imbirem i łyżeczką gałki muszkatołowej. Kiedy dynia była miękka, wyjęłam z zupy mięso, pietruszkę, selera i natkę pietruszki. Pozostawienie marchewki i cebuli doda zupie pysznej słodkości. Zblendowałam na gładką konsystencję. Do gorącej zupy dodałam ser gouda i śmietanę. Kiedy ser się rozpuścił, osoliłam do smaku. Gotową zupę można przyozdobić płatkami migdałów podprażonymi na suchej patelni i mielonym chilli.
Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam krem z dyni- mniam! :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuń