28 stycznia 2013

Ryba po grecku

Filety dorsza oprószyłam solą i pieprzem. Smażyłam po 4 minuty z każdej strony. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego i odstawiłam do piekarnika nastawionego na 70 stopni - pozwoli to utrzymać rybę ciepłą.
Na gorący olej rzepakowy wrzuciłam posiekaną cebulę. Smażyłam do zeszklenia. Na tarce starłam 1 dużą marchew, pietruszkę, i 1/4 selera. Do smażącej się cebuli dodałam starte warzywa, listek laurowy i 2 ziela angielskie, osoliłam i opieprzyłam. Dusiłam pod przykryciem do miękkości warzyw w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Kiedy warzywa były miękkie, dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego i wymieszałam.
Na warzywną poduszeczkę wyłożyłam ciepłe kawałki dorsza.

2 komentarze:

  1. uwielbiam rybę po grecku, na ciepło na zimno, na obiad, na kolację ... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rybę po grecku robię i bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń