21 marca 2019

Szakszuka

Lubię takie weekendowe śniadania: niespieszne, z jajkiem, na ciepło. A to śniadanie zrobił mąż, czyli największa zaleta! :)

Składniki na 2 osoby:
  • 2 puszki pomidorów (zimą w puszce, latem świeże 4 sztuki)
  • 4 jajka
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypiorek
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • bagietka
Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić pomidory, osolić, dodać paprykę. Dusić kilka minut do lekkiego zredukowania. W pomidorach zrobić 4 dołki, wbić jajka. Smażymy, aż białko się zetnie. Na koniec posypać pieprzem i szczypiorkiem.
Szakszukę jemy podpieczonymi kromeczkami bagietki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz