11 lutego 2019

Pulpety z kurczaka z jabłkiem i porem

Dziś lżejsza wersja pulpetów: pulpety z kurczaka z jabłkiem i porem.
Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 jabłko
  • biała część pora
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • 150 ml śmietany 30%
  • łyżka suszonego estragonu
Pokroiłam pora w cienkie paseczki i przesmażyłam na niewielkiej ilości oleju do lekkiego zrumienienia. Jabłko starłam na tarce. Pora, jabłko i jajko dodałam do mięsa. Bułki tartej dodałam tyle, aby masa związała i nadawała się do formowania pulpetów. Osoliłam i opieprzyłam do smaku. Formowałam pulpeciki i obsmażyłam z obu stron. Dolałam śmietanę, estragon i sól. Danie jest gotowe po około 6 minutach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz