Składniki na 2 porcje:
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki
- 2 garści liściastego szpinaku
- 2 pomidory (uwielbiam malinowe)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodałam żółtka, ubijałam 30 sekund. Dodałam mąkę i mleko i ubijałam jeszcze około 30 sekund. Dodałam posiekane liście szpinaku, rozgnieciony czosnek i osoliłam.
Na patelnię wlałam olej, ułożyłam plastry z jednego pomidora. Wylałam na nie masę, przykryłam patelnię pokrywką i smażyłam kilka minut. Kiedy góra się ścięła, a boki omletu odeszły od brzegów patelni, przełożyłam go ostrożnie na talerz. Na wierzchu ułożyłam plastry świeżego pomidora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz