13 grudnia 2014

Kurczak w słodko - ostrym sosie

Przepis ten od wielu lat gości w moim zeszycie z przepisami, już nawet nie pamiętam skąd go mam :) Po naprawdę długim czasie wróciłam do niego i teraz już wiem, że będę tego kurczaka przyrządzała zdecydowanie częściej.

  • podwójna pierś kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 duże cebule
  • puszka ananasów w plastrach (ja miałam 565 g, 350 g po odcedzeniu)
  • 200 g papryki marynowanej
  • łyżeczka curry
  • chilli lub harissa
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki oregano
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Na olej wrzuciłam marchewki pokrojone w cienkie plasterki. Po chwili dodałam cebule pokrojone w piórka, paprykę słodką, oregano, curry i harissę. Harissy (chilli) dodajemy tyle, aby według indywidualnych upodobań danie było ostre - każdy ma inny próg wytrzymałości :) Podsmażyłam przez około 3 minuty. Po tym czasie dolałam sok z ananasów i dusiłam pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie dodałam pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę, wymieszałam i dusiłam 8-10 minut, aż kurczak był gotowy. Po tym czasie dodałam paprykę marynowaną pokrojoną w kosteczkę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Trzymałam na ogniu chwilkę, aby smaki się połączyły. Na koniec dodałam ananasa pokrojonego w kawałeczki.
Podałam z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz