- podwójna pierś kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 2 duże cebule
- puszka ananasów w plastrach (ja miałam 565 g, 350 g po odcedzeniu)
- 200 g papryki marynowanej
- łyżeczka curry
- chilli lub harissa
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki oregano
- łyżeczka papryki słodkiej
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Na olej wrzuciłam marchewki pokrojone w cienkie plasterki. Po chwili dodałam cebule pokrojone w piórka, paprykę słodką, oregano, curry i harissę. Harissy (chilli) dodajemy tyle, aby według indywidualnych upodobań danie było ostre - każdy ma inny próg wytrzymałości :) Podsmażyłam przez około 3 minuty. Po tym czasie dolałam sok z ananasów i dusiłam pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie dodałam pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę, wymieszałam i dusiłam 8-10 minut, aż kurczak był gotowy. Po tym czasie dodałam paprykę marynowaną pokrojoną w kosteczkę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Trzymałam na ogniu chwilkę, aby smaki się połączyły. Na koniec dodałam ananasa pokrojonego w kawałeczki.
Podałam z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz