21 sierpnia 2014

Kokardki z kurkami w sosie śmietanowo-winnym

Na patelnię wlałam 2 łyżki oleju rzepakowego i dodałam 10 g masła. Kiedy masło się rozpuściło, wrzuciłam dużą, posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkliła, wrzuciłam 200 g posiekanych kurek. Wcześniej z porcji kurek oddzieliłam malutkie kurki, ich nie siekałam - uroczo wyglądają usmażone w całości. Po około 5 minutach wlałam na patelnię około 50 ml białego wytrawnego wina i około 100 ml śmietany 30%. Trzymałam na niewielkim ogniu do osiągnięcia pożądanej konsystencji sosu. Na koniec dodałam łyżkę natki pietruszki, osoliłam i opieprzyłam do smaku. Podsmażyłam jeszcze minutę.
Podałam z makaronem kokardki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz