26 maja 2012

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i pomidorami pod beszamelem

Na parze ugotowałam 5 ziemniaków. Na patelni usmażyłam pętko kiełbasy pokrojonej w plasterki i 2 cebule.

W naczyniu żaroodpornym ułożyłam warstwy: plastry ziemniaków z odrobiną soli – kiełbasa z cebulą – plastry pomidora obsypane pieprzem ziołowym – plastry ziemniaka z odrobiną soli – kiełbasa z cebulą – pomidory obsypane pieprzem ziołowym – sos beszamelowo-czosnkowy.

A sos robimy tak: na rozgrzaną patelnię włożyłam ok. 6 łyżek masła. Kiedy się roztopiło, wsypałam 3 łyżki mąki i połączyłam. Po połączeniu i podgrzaniu 20-30 sekund zaczęłam dolewać malutkie porcje mleka, intensywnie mieszając. Mleka dolewałam tyle, aż masa miała konsystencję sosu. Do takiego sosu wsypałam łyżeczkę granulowanego czosnku.

Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

A oto pyszny efekt:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz