- 1 kg karkówki
- 300 ml ciemnego piwa (ja kierowałam się lokalnym patriotyzmem i wybrałam Koźlaka Perły)
- 2 duże cebule
- łyżka słodkiej mielonej papryki
- łyżka mielonego pieprzu
- 500 ml bulionu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- czubata łyżka mąki
- sól
Karkówkę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na gorący olej. Kiedy mięso się ścięło, obsypałam papryką i pieprzem, lekko osoliłam. Kiedy mięso się przesmażyło chwilę w przyprawami, dolałam bulion, przykryłam pokrywką i dusiłam na małym ogniu.
Kiedy mięso było miękkie, dolałam piwo. Zostawiłam na ogniu bez przykrycia jeszcze przez około 15 minut. Na koniec zagęściłam mąką rozrobioną z wodą.
Podałam z ziemniakami i ogórkami kwaszonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz