22 listopada 2015

Karkówka w sosie z ciemnym piwem

Zapraszam dziś na pyszną karkówkę w sosie z ciemnego piwa. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, a smakuje naprawdę dobrze. Polecam :)

  • 1 kg karkówki
  • 300 ml ciemnego piwa (ja kierowałam się lokalnym patriotyzmem i wybrałam Koźlaka Perły)
  • 2 duże cebule
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • łyżka mielonego pieprzu
  • 500 ml bulionu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • czubata łyżka mąki
  • sól
Karkówkę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na gorący olej. Kiedy mięso się ścięło, obsypałam papryką i pieprzem, lekko osoliłam. Kiedy mięso się przesmażyło chwilę w przyprawami, dolałam bulion, przykryłam pokrywką i dusiłam na małym ogniu. 
Kiedy mięso było miękkie, dolałam piwo. Zostawiłam na ogniu bez przykrycia jeszcze przez około 15 minut. Na koniec zagęściłam mąką rozrobioną z wodą.
Podałam z ziemniakami i ogórkami kwaszonymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz