QULINARNY
28 kwietnia 2014

Szarlotka na półkruchym cieście

›
Niezbyt często piekę ciasta, ponieważ nie jesteśmy amatorami słodkości. Jednak kiedy najdzie nas ochota na ciacho, to lubimy kwaskowate, owo...
1 komentarz:
23 kwietnia 2014

Zupa a'la gulaszowa

›
Na niewielką ilość gorącego oleju rzepakowego wrzuciłam 80 dag łopatki wieprzowej pokrojonej w kosteczkę. Kiedy mięso się ścięło, dodałam 2 ...
1 komentarz:
13 kwietnia 2014

Spaghetti we wspaniałym śmietanowo-winnym sosie.

›
Ten sos powstał w drodze totalnej improwizacji. Efekt przeszedł moje oczekiwania - po prostu pyszny! Naprawdę zachęcam do zrobienia go, jeśl...
2 komentarze:
12 kwietnia 2014

Pikantna zupa bretońska

›
Zabrzmi to nieskromnie, ale uwielbiamy fasolkę po bretońsku według mojego przepisu :) Dlatego postanowiłam zrobić fasolową zupę bretońską. ...
1 komentarz:
8 kwietnia 2014

Zakwas na żurek

›
Odkąd po raz pierwszy zrobiliśmy swój zakwas na żurek, już nigdy nie kupiliśmy sklepowego zakwasu. Ten robiony w domu nadaje żurkowi tysiąc ...
3 komentarze:
2 kwietnia 2014

Surówka "Różowe zdrowie"

›
Składniki na 2 porcje surówki: 2 garści białej kapusty pół średniego, surowego buraka pęczek rzodkiewek 3 łyżki majonezu (najlepiej kiel...
1 komentarz:
30 marca 2014

Zupa ogórkowa

›
Do zimnej wody wrzuciłam udko kurczaka. Kiedy woda się zagotowała, dodałam 2 marchewki pokrojone w plasterki, startą pietruszkę i selera, po...
24 marca 2014

Biała kiełbasa w sosie piwnym

›
Na niewielką ilość gorącego oleju rzepakowego wrzuciłam dużą, posiekaną cebulę. Kiedy cebula się podsmażyła, dodałam 500 g białej, parzonej ...
1 komentarz:
16 marca 2014

Francuska tarta z boczniakami i serem camembert

›
Przedstawiam dziś przepis na najpyszniejsze milion kalorii :) Ogólny pomysł na tartę jest mojego męża, ja tylko podkręciłam ją boczniakami. ...
2 komentarze:
4 marca 2014

Zupa fasolowa

›
Dzień 1: 500 g fasoli jaś namoczyłam na noc w wodzie. Dzień 2: Jednocześnie nastawiamy fasolę i zupę. Z fasoli odlałam wodę, w której się ...
2 komentarze:
22 stycznia 2014

Surówka z prowansalską nutką

›
Jest to typowa surówka "na winie", czyli co się nawinie, to do miseczki. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył :) Składniki: 1 średnia...
2 komentarze:
15 stycznia 2014

Drobiowe leczo

›
Dziś przepis na drobiowe leczo. Drobiowy dodatek to pierś kurczaka i drobiowe parówki. Proszę nie krzyczeć, że parówki to zło :) Można kupić...
1 komentarz:
2 stycznia 2014

Pyszny drobiowy pasztet

›
Do zimnej wody wrzuciłam 3 udka kurczaka. Tuż przed zagotowaniem zszumowałam i dodałam 2 marchewki, pietruszkę, pół selera, natkę pietruszki...
1 komentarz:
27 grudnia 2013

Pasta - basta

›
Przedstawiam pastę mojego męża. Skąd nazwa? Bo jak zaczniesz jeść, to musisz powiedzieć sobie basta, bo nie możesz przestać :) Do tej pory ...
2 komentarze:
15 grudnia 2013

Panierowana kaszanka

›
Kolejne danie mojego męża. Dziś panierowana kaszanka. Kaszankę o średnicy około 6 cm pokroić w plastry. Na talerzyku rozkłócić jajko, dodać...
3 komentarze:
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer
Obsługiwane przez usługę Blogger.