28 kwietnia 2013

Maślano-serowe kopertki

Składniki:
mąka 200g,
masło 200g,
biały półtłusty ser 200g,
cukier 2 łyżeczki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
powidła śliwkowe,
jabłko,
cynamon.
Wykonanie (bardzo proste i szybkie):
Na stolnicy posiekałam przesianą mąkę, masło, ser, cukier, proszek do pieczenia. Masło nie może być wyjęte prosto z lodówki, ale musi jednak "trzymać konsystencję". Kiedy masło i ser były posiekane w drobne kawałeczki, wyrobiłam na jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzieliłam na 2 części, każdą z nich rozwałkowałam na grubość 2 milimetrów i pokroiłam w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładałam łyżeczkę powideł śliwkowych lub kawałeczki jabłka oprószone cynamonem. Zalepiałam kwadraty w kopertkę i piekłam 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Z podanych ilości składników wychodzi około 25 kopertek.



21 kwietnia 2013

Wielowarzywne curry

Kilogram karkówki pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do rondla na gorący olej rzepakowy. Smażyłam 2-3 minuty. Po tym czasie dodałam dużą posiekaną cebulę. Podsmażyłam do zeszklenia cebuli i dodałam pół kilograma pieczarek pokrojonych w plasterki. Przykryłam rondel pokrywką i dusiłam do miękkości mięsa, co jakiś czas podlewając wodą. Na koniec dodałam 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i puszkę groszku konserwowego. Osoliłam i opieprzyłam do smaku. Zagęściłam mąką.



11 kwietnia 2013

Pieczone buraczki na ostro

4 średniej wielkości buraki pokropiłam oliwą, oprószyłam solą i każdy pojedynczo szczelnie zawinęłam w folię aluminiową.  Piekłam w 180 stopniach przez godzinę. Kiedy buraki się upiekły i wystygły, starłam je na tarce o grubych oczkach. Dodałam 100 ml śmietany 30%, 2 łyżeczki chrzanu, drobno posiekaną 1 cebulę. Wymieszałam.

10 kwietnia 2013

Pulpety w sosie śmietanowo - grzybowym

Grzyby namoczyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i wrzuciłam grzyby. Osoliłam, solidnie opieprzyłam dodałam dużą posiekaną cebulę i zajęłam się przygotowywaniem pulpetów.
Do pół kilograma mielonej łopatki dodałam jajko, łyżkę otrąb owsianych, cebulę, sól, pieprz. Wymieszałam, formowałam pulpety i układałam na patelni z grzybami, kiedy te już zaczęły się dusić. Przykryłam pokrywką i tylko co jakiś czas zamieszałam grzyby i przewróciłam na drugą stronę pulpety. Po ok. 20 minutach dodałam do sosu 100 ml śmietany 18%, pogotowałam minutę i gotowe.  
Do sosu grzybowego idealnie pasuje kasza gryczana i mężowej roboty ogórki kwaszone.


4 kwietnia 2013

Orzeźwiające wino

Do 750 ml musującego białego wina (potocznie zwanego szampanem) dolałam pół litra soku jabłkowego i wkroiłam 3-4 plasterki cytryny. Wino ma bardzo orzeźwiający zapach i świetnie smakuje.