9 września 2012

Babeczki podwójnie pomarańczowe

Szykujemy spody kruchych babeczek. Albo według tego przepisu albo kupujemy gotowe.
Sparzyłam dużą pomarańczę. Ugotowałam budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu z małą modyfikacją: do proszku budyniowego z zimnym mlekiem dodałam skórkę otartą z całej pomarańczy. Dodanie skórki daje niesamowity aromat. Z pozostałej pomarańczy wykroiłam miąższ i przełożyłam do miseczki, dodałam łyżkę cukru. Do gorącej wody (ok. 40 ml) dodałam niecałą łyżeczkę żelatyny, wymieszałam do rozpuszczenia. Żelatyna stygnąc, pęcznieje. Kiedy była chłodna, ponownie lekko podgrzałam i dodałam do pomarańczy. Odstawiłam do lodówki do zżelowania.
Na spody babeczek nałożyłam pół łyżeczki masy pomarańczowej i łyżeczkę budyniu.
Oprószyłam kakao dla ozdoby.




6 września 2012

Bananowy koktajl

350 ml mleka podgrzałam z czubatą łyżeczką miodu. Mleko i miód należy podgrzać tak, aby były lekko ciepłe. Do tego dodałam łyżeczkę cukru wanilinowego i banana. Wszystko zmiksowałam blenderem. Pycha!

5 września 2012

Mielona karkówka w sosie pomidorowym z paprykową nutką

40 dag karkówki zmieliłam i wrzuciłam na gorącą oliwę z oliwek. Smażyłam, aż mięso nabrało brązowego koloru, dodałam 2 posiekane cebule, osoliłam, opieprzyłam i smażyłam 5 minut. Po tym czasie wkroiłam 1/3 czerwonej papryki i wsypałam dużą szczyptę papryki mielonej słodkiej i ostrej. Dusiłam pod przykryciem ok 10 minut, a następnie dodałam pokrojone 4 pomidory, 4 ząbki czosnku i oregano. Dusiłam ok 10 minut, aż pomidory były miękkie.
Podałam z makaronem penne.

2 września 2012

Biszkoptowy omlet z miodem i malinami

2 jajka podzieliłam na białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubiłam mikserem na sztywną pianę. Piana musi być tak sztywna, żeby się nie wylewała po przechyleniu miski. Do żółtek dodałam 2 łyżki mąki, kropelkę aromatu wanilinowego, łyżkę mleka, 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia i dokładnie wymieszałam. Masę wlałam do białek (mimo ogólnej zasady, że to pianę się dodaje do masy) i wymieszałam. Masę należy mieszać delikatnie, aby nie zniszczyć banieczek powietrza w pianie z białek. Masę wylałam na gorącą patelnię (średnica ok. 18 cm), przykryłam i smażyłam, aż dół się lekko przyrumienił. Po tym czasie przewróciłam omlet na drugą stronę i smażyłam jeszcze ok 2 minuty. 
Gotowy omlet smarujemy czym dusza zapragnie.

Poniżej dwie propozycje podania:
1. Na omlet wylałam płynny miód, który smakowicie wtapia się w omlecika i przybrałam malinami. Na koniec maliny polałam łyżką miodu.


W dniu 5 września 2012 przepis uhonorowany tytułem Danie dnia na www.smaker.pl

2. A tu propozycja sprzed prawie roku, z mojego poprzedniego bloga. Omlet z powidłami śliwkowymi i pokrojoną gruszką. Pycha!
W dniu 29 listopada 2011 przepis uhonorowany tytułem "Danie dnia" na www.smaker.pl